ارزیابی اساتید دانشگاه و کارشناسان سیاسی، فرهنگی و اقتصادی از میزان تحقق شعار سال۹۴؛

دولت به "همدلی و همزبانی مردم" پاسخ نداد

کدخبر: 2018507

در آخرین روز سال ۹۴ کارشناسان سیاسی، فرهنگی و اقتصادی با ارزیابی آنچه در کشور نسبت به نام سال ۹۴ رخ داده، میزان تحقق شعار سال ۹۴ را بررسی کرده و از  اولویت های کشور در سال آینده یعنی سال ۹۵ سخن گفتند.

گروه سیاسی « نسیم آنلاین »:: آغازین دقایق سال 1394 بود که رهبر معظم انقلاب در پیام نوروزی خود سال 1394 را با عنوان "سال دولت و ملت، همدلی و همزبانی"، نام نهادند. این نامگذاری در حالی انجام می شد که در سال های پیشین آن همواره اقتصاد و مسائل مربوط به آن از مسائلی بود که حداقل در لفظ، در نام قریب به اتفاق سال های اخیر از سوی رهبر انقلاب ذکر شده بود و با توجه به اینکه مساله اقتصاد در سال 94 هم تقریبا مهمترین مساله و دغدغه مردم و کشور بود، برداشت ها از این امر حکایت داشت که در شعار سال 94 باید وجه بسیار گسترده و قابل توجهی از مسائل اقتصادی بیان شود.

پس از نام گذاری سال، کارشناسان و تحلیلگران مختلف وجه بالاتری را برای شعار سال 94 مد نظر داشته و بیان کردند که مساله اقتصادی نیز در این شعار به صورت جدی نهفته است و در صورت توجه از سوی مسئولین بویژه دولتی ها، قطعا با همراهی و همدلی و همزبانی مردم و دولت، گره گشایی از این امر نیز شدنی خواهد بود.

در آخرین روز سال 94 به سراغ کارشناسان سیاسی، فرهنگی و اقتصادی رفتیم تا ضمن ارزیابی آنچه در کشور نسبت به نام سال 94 رخ داده، میزان تحقق شعار سال 94 را بررسی کرده و سپس اولویت های کشور در سال آینده یعنی سال 95 را نیز جویا شویم.

زاهدی: امنیت امروز کشور از نتایج همدلی و همزبانی دولت و ملت است

محمدمهدی زاهدی وزیر اسبق علوم، تحقیقات و فناوری در گفتگو با خبرنگار سیاسی «نسیم آنلاین»، در خصوص دلیل نام‌گذاری سال 94 به عنوان سال همدلی و همزمانی در شرایطی که در سال‌های پیش از آن مسائل اقتصادی موضوع اصلی شعار سال بود اظهار داشت: برداشت من این است که حقیقتاً در موضوع برجام، پس از برجام و همینطور در مسائل منطقه اگر انسجامی در بین قوا و به خصوص مجلس شورای اسلامی و دولت نباشد حتماً کشور با چالش مواجه می‌شود.

زاهدی با اشاره به اینکه اختلاف سلائق و مزاج در بین دولت و مجلس چیز خوبی است که هرکدام از این قوا مستقل از هم نظراتش خودشان را بدهند گفت: اما این نظرات به معنای خدای ناکرده موضع‌گیری‌های خصمانه در مقابل هم تلقی نشود بلکه باید با گفتگو، مباحثه، استدلال، درایت، عقلانیت و تدبیر به هم نزدیک می‌شوند و بتوانند حرف‌ها را هم منتقل کنند تا بتواند هم موضوع برجام در پسابرجام و هم بحث اقتصاد مقاومتی را با کمک هم ساماندهی کنند چون این مسائل چیزی نیست که بگوئیم دولت یا مجلس به تنهایی می‌تواند آن را انجام دهد.

نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی با تاکید براینکه در مسائل منطقه هم حتماً باید همدلی بین همه قوا باشد گفت: قوا به یکدیگر نیاز دارند و به همین دلیل فکر می‌کنم این همدلی و همزبانی که مقام معظم رهبری اشاره فرمودند در این مقطع امر واجبی است تا بتوانیم در این تلاطمی که در منطقه ایجاد شده و موضوع نفوذ و توطئه‌های شیطانی که آمریکا و صهیونیست به کمک ایادی منطقه‌ایشان شبیه آل‌سعود ایجاد می‌کننده را به خوبی مدیریت کنیم و از این تلاطم به خوبی عبور کنیم که الحمدلله امنیتی که در کشور هست یکی از آثار و برکات آن است و توئطه‌های دشمن در منطقه به خوبی خنثی شود و ضمن اینکه بتوانیم با آن همدلی و همزبانی موضوع اقتصاد مقاومتی را به خوبی دنبال کنیم تا ان‌شاءالله کشور بتواند در وهله اول به یک اقتصاد پایدار و بعد به یک اقتصاد پویا دسترسی پیدا کند.

وزیر اسبق علوم در ادامه درخصوص پیش‌بینی خود در مورد شعار سال آینده اظهار داشت: اولویت یقیناً معیشت مردم است که در راس مسائل است و واقعا مردم مشکل معیشتی دارند که باید به این موضوع رسیدگی کنیم ضمن اینکه برای بهبود معیشت مردم پارامترهایی و عواملی باید وجود داشته باشد که از خروج از رکود، فعال شدن تولید و فعال شدن صادرات عبارتند هستند، ضمن اینکه در کنار اینها باید امنیت کامل در کشور به گونه‌ای وجود داشته باشد که بتوانیم جذب سرمایه‌گذار خارجی هم داشته باشیم.

کوشکی: تذکرات پی در پی رهبری نشان می‌دهد که دولت یا توجه کافی به تولید علم، نفوذ و اقتصاد مقاومتی نداشته یا غفلت کرده است

محمدصادق کوشکی استاد دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار سیاسی «نسیم آنلاین»، در خصوص دلیل نام‌گذاری سال 94 به عنوان سال همدلی و همزمانی در شرایطی که در سال‌های پیش از آن مسائل اقتصادی موضوع اصلی شعار سال بود اظهار داشت: آخرین تأکیداتی که رهبر انقلاب در همین چند روز اخیر داشتند و مجددا به دولت در خصوص پیشگیری از نفوذ در عرصه‌های مختلف و همینطور اقتصاد مقاومتی سفارش کردند یعنی در واقع شعارهای سال نوعی تذکر است به نیازهایی که جامعه، نظام و انقلاب دارند و تأکید می‌کند به نیازهایی که دولت باید به آنها توجه کند.

این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: در واقع شعارهای سال که از سوی رهبری انتخاب می‌شوند یک فلش راهنمایی است که دولت را و مردم را هدایت می‌کند و تذکر می‌دهد به سمت عرصه‌هایی که باید بیشتر تاکید شود. امسال مخصوصاً در این چند ماه اخیر تاکیدات جدی از طرف ایشان در خصوص اقتصاد مقاومتی و همینطور مقوله حمایت از تولیدات داخلی، تولید علم و بحث پیشگیری از نفوذ فرهنگی و سیاسی داشتیم و طبیعتاً آن چیزی که در شعار سال انتخاب خواهد شد.

وی با بیان اینکه بحث هسته‌ای باعث شد که رهبری از دولت بخواهند که با ملت همدلی و همزبانی کند گفت: این به معنای این نبود که مردم بخواهند تابع دولت باشند بلکه در واقعه این تذکری به دولت بود که چون مسئله توافق هسته‌ای در پیش بود با این شعار به دولت تذکر دادند که بایستی با ملت و قاطبه مردم در حفظ حقوق مردم همدل و همزبان شوند البته به نظر من اینگونه بوده حالا اگر شرایط دیگری داشته من نمی‌دانم.

این استاد دانشگاه در ادامه درخصوص پیش‌بینی خود در مورد شعار سال آینده اظهار داشت: بر اساس آن پارامترهایی که رهبری در این چند ماه اشاره کردند باید شعار سال آینده در خصوص اقتصاد مقاومتی، توجه و پیشگیری از نفوذ و بازه‌هایی شبیه این باشد؛ بر اساس تعابیری که رهبری داشتند سه موضوع اولویت توجه به تولید علم، توجه به پیشگیری از نفوذ و توجه به اقتصاد مقاومتی هر کدام اهمیت خود را دارند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر دوستان در دولت موفق بودند نیاز به تذکرات متعدد و پی‌درپی رهبری نبود و این تذکرات پی در پی در خصوص این موضوعات نشان می‌دهد که دولت یا توجه کافی به این مسائل نداشته یا غفلت کرده است.

عبدالملکی: شعار امسال نیز شعار اقتصادی است؛ همکاری دولت و ملت در چارچوب اقتصاد مقاومتی در عمل مفقود بود

حجت‌الله عبدالملکی در گفتگو با خبرنگار سیاسی «نسیم آنلاین»، در خصوص دلیل نام‌گذاری سال 94 به عنوان سال همدلی و همزمانی در شرایطی که در سال‌های پیش از آن مسائل اقتصادی موضوع اصلی شعار سال بود اظهار داشت: رهبری بر اساس اقتضائات روز شعار سال را مطرح می‌کنند و فکر می‌کنم سال در واقع 94 خیلی لازم بود که ارتباط وسیعی بین دولت و ملت باشد و این دو گروه همدیگر را تائید وهمراهی کنند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه مسئله اصلی همچنان در سال 94 اقتصاد بود و هست گفت: اما دلیل اینکه سال 94 به عنوان سال همدلی و همزبانی نامیده شد این بود که یکی از مهمترین نیازها برای حل مشکلات کشور همکاری خوبی دولت و ملت است که در چارچوب اقتصاد مقاومتی این ارتباط کاملاً منطقی و تعریف وجود دارد و البته در عمل مفقود است.

این اقتصاددان با یادآوری این نکته که در اقتصاد مقاومتی گفته می‌شود بازوی اقتصاد مقاومتی ملت و مغز آن دولت است گفت: این یعنی اینکه دولت باید برنامه‌ریزی کرده و ملت آن را اجرا کند حال اگر این دو عنصر با هم همراهی نکند و نظرشان نسبت به هم مثبت نباشد طبیعتاً این حرکت متوقف می‌شود.

وی افزود: چند ماهی که از سال 94 گذشت رهبری توضیحی دادند و منظورشان این بوده که دولت، مردم را بیشتر مورد توجه قرار بدهند چون به هر حال این ملتی بودند که دولت را انتخاب کردند و علی‌القاعده نوبت دولت بود و هست که به این حسن نیت مردم جواب بدهد لذا من فکر می‌کنم که یکی از خصوصیات اصلی شعار سال 94 این بود که دولت را به سمت مردمی کردن اقتصاد ترغیب کند و مردم را به عنوان هدف اصلی در اقتصاد مورد توجه قرار دهد و شرایط را برای فعالیت بهتر مردم در اقتصاد و نقش آفرینی بیشتر فراهم کند.

عبدالملکی افزود: برهمین اساس من فکر می‌کنم شعار امسال نیز شعار اقتصادی است اما با یک نگاه بنیادین که اگر این تعامل اعتماد مردم و دولت و به خصوص توجه دولت جایگاه و پایگاه و نقش مردم وجود نداشته باشد عملاً پیشرفتی از لحاظ اقتصاد مقاومتی اتفاق نمی‌افتد.

وی با بیان اینکه من فکر می‌کنم در سال 95 همچنان مسئله اقتصاد مسئله اصلی کشور خواهد بود گفت: اما موضوعات جانبی‌ و حاشیه‌ای که به صورت غیرمستقیم اثرگذار است ممکن است به عنوان شعار و محور اصلی توسط رهبری مدنظر قرار بگیرد؛ حضرت آقا در دیدار خبرگان هم وقتی که موضوعات و کارهایی که مجلس دهم باید انجام بدهد را اشاره کردند و به نوعی به دولت هم دستور دادند که این موضوعات را پیگیری کنند و اولین مورد آن بحث اقتصاد و اقتصاد مقاومتی بود.

این استاد دانشگاه در با بیان اینکه علی القاعده در زمان باقیمانده اتفاق خاصی نخواهد افتاد که معضل اقتصاد از اولویت بیفتد و همیشه این موضوع در اولویت است گفت: باید دید حضرت آقا چه محوری در حوزه اقتصاد را مدنظر قرار می‌دهند تا آن نقطه فشار اثر خود را اقتصاد نشان دهد و باید منتظر بود و دید بر اساس پیش‌بینی‌هایی که از اوضاع و احوال سال 95 دارند چه محوری را مطرح می‌کنند اما به طور قطع هر محوری که باشد در نهایت باید یکی از اثرات اصلی‌ خود را در حوزه اقتصاد نشان دهد.

باقری لنکرانی: مردمی‌شدن اقتصاد؛ وجه مغفول همدلی و همزبانی

کامران باقری لنکرانی وزیر اسبق بهداشت و درمان پزشکی نیز در خصوص دلیل نام‌گذاری سال 94 به عنوان سال همدلی و همزمانی در شرایطی که در سال‌های پیش از آن مسائل اقتصادی موضوع اصلی شعار سال بود اظهار داشت: بالاخره کشور در یک فضای اقتصادی می‌تواند شکوفا شود و آن فضا همان فضای همدلی و همزبانی است که رهبر انقلای فرمودند.

لنکرانی افزود: متاسفانه یک تلقی غلطی در مورد رونق اقتصادی در میان برخی از تئوری‌پردازانی که متأسفانه صدایشان در دولت بلند شنیده می‌شود وجود دارد که قائل به این هستند که ما برای رونق اقتصادی باید از سرمایه گذاری خارجی الزاماً استفاده کنیم و نگاهشان به رونق اقتصادی نیز عمدتاً مبتنی بر صنایع بزرگ و بنگاه‌های بزرگ است.

وزیر اسبق بهداشت اظهار داشت: من مطلع هستم که وزارت تعاون، ‌کار و اموراجتماعی بحث بنگاه‌های خرد و متوسطی که در دولت‌های نهم و دهم هم مبنای کارآفرینی بود را مجدداً مطرح کرده است اما روندی که در برنامه‌های اعلامی و اعمالی اقتصادی دولت ملاحظه می‌شود توجه عمده به بحث سرمایه‌گذاری خارجی و همینطور بنگاه‌های بزرگ هست.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: این روند هم با اقتصاد دانش بنیان و هم با موضوع ثروت‌آفرینی برای آحاد مردم کشورمان فاصله دارد که برهمین اساس شاخص تلخی که احتیاج به تحلیل عمیقی نیز ندارد نشان می‌دهد ضریب جینی در 3 سال گذشته علیرغم روند کاهنده‌ای که تا سال 91 دنبال می‌کرد یک روند رو به افزایش را آغاز کرده که نشان دهنده افزایش شکاف طبقاتی است.

لنکرانی با بیان اینکه ثروت آفرینی برای اینکه بتواند ما را به اهداف انقلاب اسلامی برساند باید همگانی باشد گفت: این موضوع نباید در گروهی که دسترسی به منابع قدرت، ثروت، جایگاه‌های سیاسی و جایگاه‌های اثرگذار دارند انحصار پیدا کند و به همین خاطر یک جنبه مغفول شعار همدلی و همزبانی هم مردمی شدن اقتصاد است.

وی افزود: هرچند که این شعار از جنبه سیاسی مورد توجه قرار گرفته و تعامل و همراهی دولت و ملت در زمینه‌های سیاسی در سال گذشته بروز و جلوه داشته اما جنبه اقتصادی‌ آن هم باید مدنظر قرار داده شود.

وزیر اسبق بهداشت و درمان پزشکی در ادامه درخصوص پیش‌بینی وی برای شعار سال آینده اظهار داشت: آن چیزی که به عنوان نیاز فوری کشور حداقل تا یک دهه آینده جلوه و بروز دارد آسیب پذیری اقتصادی کشورمان است و ما باید به این موضوع توجه جدی کنیم تا این آسیب‌پذیری را از بین ببریم و در از بین بردن این آسیب‌پذیری باید توجه داشته باشیم که ثروت‌ آفرینی درون‌زا را در کشور دنبال کنیم.

وی با بیان اینکه که درون‌زایی اقتصادی با برون‌گرایی قابل جمع است گفت: منتهی درون‌زایی این است که ما به ظرفیت‌های داخلی خودمان تکیه کنیم و برون‌گرایی به معنای این است که آماده باشیم تا در بازار رقابتی جهان حضور پیدا کنیم.

لنکرانی خاطر نشان کرد: فرصت هر دولتی یک فرصت محدودی است و کل عمر دولت‌ها حدود 1460روز است که الآن نسبت به دولت فعلی نزدیک به دو سوم آن گذشته و دیگر توقع بر این است که در جهت اجرایی شدن این رونق اقتصادی شاهد نتایج ملموسی باشیم.

وی با بیان اینکه ما نمی‌توانیم صرفاً با گفتار درمانی سفره‌های مردم را بزرگ کنیم یا در آنها امید و نشاط به وجود بیاوریم خاطر نشان کرد: الآن احتیاج به این است که نتایج ملموس و قابل درک برای همه به ویژه اقشار ضعیف و ناتوان اقتصادی جامعه باشد.

وزیر اسبق بهداشت و درمان پزشکی در پایان اظهار داشت: ما در زمینه اقتصادی احتیاج به یک عزم ملی و یک همراهی قوی و همانطوری که رهبر معظم انقلاب فرمودند نیاز به یک ستاد اقتصادی قوی با یک فرماندهی قوی و اثرگذار داریم تا همه قوا دست به دست هم بدهند و بتوانند بحران اقتصادی کشور را برطرف کنند.

ارسال نظر: