از سوی سازمان حفاظت محیط زیست؛

کارنامه محیط زیستی سه وزارتخانه منتشر شد

کدخبر: 2028400

سازمان حفاظت محیط زیست کارنامه محیط زیستی سه وزارتخانه اطلاعات، ارتباطات و فن آوری اطلاعات و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را منتشر کرد.

به گزارش « نسیم آنلاین »،

بررسی عملکرد محیط‌زیستی وزارت اطلاعات نشان می دهد این دستگاه با توجه به ماهیت کاری خود، اطلاع رسانی به دستگاه‌های ذیربط به ویژه حفاظت محیط زیست درخصوص رویدادهای مرتبط با مسائل زیست محیطی کشور، انعکاس مشکلات، موانع و آسیب‌های محیط زیستی به دستگاه‌های مختلف ذی ربط، اجرای برنامه‌های توجیهی- تخصصی و آموزشی در حوزه‌ امنیت زیستی و مبارزه با بیوتروریسم برای کارشناسان و مدیران سازمان‌های متولی و ذی‌ربط از جمله سازمان حفاظت محیط زیست و استان‌ها را در دستور کار خود قرار داده است.

اجرای طرح‌ها و پروژه‌های علمی- آزمایشگاهی در حوزه امنیت زیستی و مبارزه با بیوتروریسم، اجرای طرح‌های صیانت از امنیت زیستی در سراسر کشور، اجرای آموزش‌های عمومی ‌و امنیتی در سطح استان‌ها در حوزه امنیت زیستی و بیوتروریسم، تهیه گزارش‌های تخصصی، تحلیلی و عمومی‌ درباره‌ موضوعات مرتبط با بیوتروریسم و سایر تهدیدهای زیستی، مبارزه با زمین خواری معطوف به اراضی مؤثر در حوزه محیط زیست همچون جلوگیری از زمین خواری 72 هکتار از اراضی استان تهران به ارزش بیش از 300 میلیارد تومان از دیگر اقدامات این وزارتخانه است.

همچنین، مقابله با زمین خواری اراضی ولنجک تهران به ارزش بیش از 1000 میلیارد تومان، دستگیری و برخورد با متخلفین ذی‌ربط و جلوگیری از سوء استفاده در راستای صیانت از جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور و ارجاع به دستگاه قضایی)، کشف و استرداد 10311 هکتار از اراضی ملی در استان خوزستان به ارزش تقریبی 500/1 میلیارد تومان، کشف و استرداد 100/4 هکتار از زمین‌های تصرفی استان کردستان به ارزش 400/3 میلیارد تومان به خزانه دولت، همکاری در شناسایی و کشف سلاح‌های غیرمجاز شکاری، توجه ویژه به سیاست‌های زیست محیطی(ابلاغی مقام معظم رهبری) به عنوان یک دستگاه نظارتی، نگاه ویژه به مسائل زیست‌محیطی درون سازمانی، اجرای دستور مقام معظم رهبری نسبت به رعایت مسائل زیست محیطی و استرداد اراضی در نظر گرفته شده برای ساختمان‌های اداری این وزارت به مراجع مرتبط در راستای این نگاه بخشی دیگر از این اقدامات است.

با عنایت به ابلاغ سیاست‌های کلی محیط زیست از سوی مقام معظم رهبری در تاریخ 26 آبان ماه 1394 و با توجه به تعیین دستگاه مجری و دستگاه‌های همکار جهت اجرای هریک از بندهای سیاست‌های کلی توسط هیات وزیران، وظایف این وزارتخانه همکاری در اجرای بند2 ایجاد نظام یکپارچه‌ ملی محیط زیست و بند۷ مدیریت تغییرات اقلیم و مقابله با تهدیدات محیط‌زیستی نظیر بیابان‌زایی، گرد و غبار به‌ویژه ریزگردها، خشکسالی و عوامل سرایت‌دهنده‌ میکروبی و رادیواکتیو و توسعه‌ آینده‌نگری و شناخت پدیده‌های نوظهور محیط‌زیستی و مدیریت آن است که ضرورت تحقق آن همکاری با سایر دستگاه اجرایی مربوطه در جهت اجرای سیاست‌های کلی محیط زیست است.

گفتنی است، کارنامه محیط زیستی دستگاه‌های اجرایی در دو سال نخست دولت یازدهم توسط معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست منتشر شد و این اقدام به این معناست که دولت به عنوان حافظ منافع ملت و مجری حرکت به سوی توسعه پایدار بیش و پیش از مردم، خود را پایبند به اصول حفاظت از طبیعت می داند. کارنامه حاضر بر اساس شاخص‌های عمومی و اختصاصی هر بخش و ارزیابی میزان دستیابی به اهداف تعیین شده، عملکرد دستگاه‌های دولتی را در معرض قضاوت و رده‌بندی قرار داده است.

نباید از نظر دور داشت که دستگاه‌های دولتی در سخت‌ترین شرایط اقتصادی و با وجود تحریم‌ها، موضوع محیط زیست را مورد پیگیری قرار داده‌اند. بر اساس تکلیف قانونی استفاده شده از ماده 190 قانون برنامه پنجم توسعه و آیین‌نامه اجرایی مربوطه، تمام دستگاه‌های اجرایی، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی موظف هستند برای اعمال سیاست‌های مصرف بهینه منابع پایه و محیط زیست نسبت به کاهش مصرف انرژی، آب، برق، گاز، مواد اولیه و تجهیزات مانند کاغذ، اقدام کنند.

همچنین، عملکرد محیط‌زیستی وزارت ارتباطات و فن آوری اطلاعات نشان دهنده مطالعات انجام یافته در ارتباط با استراتژی مناسب محیط‌زیستی در ارتقای سطح فراگیر شدن ارتباطات و فن آوری اطلاعات است. مسلما قرن حاضر، قرن ارتباطات است و دسترسی آسان به اطلاعات، تقاضای سفر و در نتیجه آلودگی محیط زیست را کاهش خواهد داد. امری که مورد توجه وزارت فوق در سال‌های اخیر بوده و رشد بسیار مناسبی را نیز در کشور شاهد بوده ایم.

همچنین از دیگر اقدامات خوب این وزارتخانه می توان به تشکیل تیم راهبردی مدیریت سبز در ساختار تشکیلاتی آن اشاره کرد.

بررسی عملکرد محیط‌زیستی این وزارتخانه در ارتباط با آموزش نشان می‌‌دهد که دوره‌های آموزشی ضمن خدمت برای کارکنان این وزارتخانه مرتبط با کلیات آشنایی با دفتر کار سبز تشکیل شده است. در کنار آموزش‌های مستقیم، از طریق نصب پوستر و تهیه محتوای آموزشی در ارتباط با مصرف منابع انرژی، کاغذ و مدیریت پسماندها و حمل و نقل آموزش های غیر مستقیم محیط‌زیستی برای کارکنان در نظر گرفته شده است.

بررسی شاخص پژوهش وزارتخانه نیز نشان می دهد که سه عنوان پژوهشی استفاده از انرژی‌های نو مانند انرژی خورشیدی، دفع فاضلاب از طریق شبکه فاضلاب شهری و استفاده از سپتیک تانک برای تصفیه فاضلاب در این دستگاه صورت گرفته است.

در ارتباط با شاخص مدیریت سبز وزارتخانه مذکور، گزارشی از اقدامات انجام یافته در بخش کاهش مصرف برق و آب، کاغذ و سوخت ارائه گردیده است که بسیار قابل توجه است. مسلما ادامه روند فعلی مدیریت سبز در این وزارتخانه به همراه گسترش فعالیت در ادارات استانی و شرکت‌های وابسته در حفظ محیط زیست بسیار موثر خواهد بود. همچنین، دریافت گواهینامه بین‌المللی دفتر کار سبز از سوی اتحادیه مدیریت سبز اروپا در این وزارتخانه جای قدردانی از فعالیت‌های انجام یافته دارد.

بر اساس بررسی ها مشخص شد، وزارت ارتباطات در یک اقدام شایسته و با توجه به مصوبه هیات وزیران در اردیبهشت سال 1393 به منظور کاهش آلودگی هوا اقدامات بسیار مفیدی از جمله گسترش زیرساخت‌های الکترونیکی خدمات‌رسانی در بخش دولتی و عمومی‌به منظور کاهش سفرهای درون شهری و در جهت مقابله موثر با آلودگی هوا انجام داده است.

با تقویت بخش ICT در مخابرات پنج کاربرد مختلف ICT در محیط زیست مورد توجه قرار گرفته است که بسیار اقدام ارزنده و در خور شایسته به منظور تقویت فناوری اطلاعات در بخش محیط زیست به شمار می‌‌رود. از جمله اقداماتی نظیر: مشاهده و اندازه گیری شرایط زیست محیطی مانند سیستم جغرافیایی(GIS)- تحلیل‌های زیست محیطی- برنامه ریزی زیست محیطی- مدیریت محیط زیست محیطی و ایجاد ظرفیت‌های زیست محیطی از طریق تسهیل آموزش‌های زیست محیطی و همچنین فرایند تضمین دستیابی سازمان‌ها به فواید ناشی از به کارگیری استراتژی سازمانی مناسب محیط زیستی در ارتقای سطح فراگیر شدن ارتباطات و فناوری اطلاعات، از مهمترین فعالیتهای این وزارتخانه است و امید می‌‌روند با ادامه همین روند تحولی شگرف در با استفاده از فناوری اطلاعات در خدمت حفاظت از محیط زیست بوجود آید.

ایجاد بیش از 7400 دفتر پیشخوان خدمات دولت به منظور تسهیل دسترسی عموم مردم به خدمات دولتی قابل ارایه در این دفاتر نظیر پست، پست بانک، تلفن همراه، ثبت احوال که پیامدهای مثبتی مانند توسعه دولت الکترونیک، کاهش مصرف سوخت، کاهش آلودگی هوا و کاهش سفرهای درون شهری دارد از مهمترین اقدامات این بخش است.

گفتنی است، کارنامه محیط زیستی دستگاه‌های اجرایی در دو سال نخست دولت یازدهم توسط معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست منتشر شد و این اقدام به این معناست که دولت به عنوان حافظ منافع ملت و مجری حرکت به سوی توسعه پایدار بیش و پیش از مردم، خود را پایبند به اصول حفاظت از طبیعت می داند.

کارنامه حاضر بر اساس شاخص‌های عمومی و اختصاصی هر بخش و ارزیابی میزان دستیابی به اهداف تعیین شده، عملکرد دستگاه‌های دولتی را در معرض قضاوت و رده‌بندی قرار داده است.

نباید از نظر دور داشت که دستگاه‌های دولتی در سخت‌ترین شرایط اقتصادی و با وجود تحریم‌ها، موضوع محیط زیست را مورد پیگیری قرار داده‌اند.

بر اساس تکلیف قانونی استفاده شده از ماده 190 قانون برنامه پنجم توسعه و آیین‌نامه اجرایی مربوطه، تمام دستگاه‌های اجرایی، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی موظف هستند برای اعمال سیاست‌های مصرف بهینه منابع پایه و محیط زیست نسبت به کاهش مصرف انرژی، آب، برق، گاز، مواد اولیه و تجهیزات مانند کاغذ، اقدام کنند.

همچنین، بر اساس این گزارش و با توجه به تصویب اهداف توسعه پایدار (SDGs) در مهر‌ماه سال 1394 (سپتامبر 2015) در سازمان ملل و الزام کلیه کشورهای متعهد از جمله ایران به پیاده سازی آن تا افق 2030 میلادی، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی متولی اجرای اهداف 1، 2 و 6 است.

این اهداف به ترتیب مشتمل بر پایان دادن به فقر در تمام حالات و اشکال آن در همه جا، پایان دادن به گرسنگی، دستیابی به امنیت غذایی و بهبود تغذیه و ترویج کشاورزی پایدار و تامین دسترسی و مدیریت پایدار آب و سیستم فاضلاب برای همه است.

گفتنی است، بخشی دیگر از وظایف این دستگاه در حوزه محیط زیست با عنایت به ابلاغ سیاست‌های کلی محیط زیست توسط مقام معظم رهبری در تاریخ 26 آبان ماه 1394، همچنین با توجه به تعیین دستگاه مجری و دستگاه‌های همکار، جهت اجرای از بندهای سیاست‌های کلی توسط هیات وزیران، همکاری در اجرای بندهای 2، 3، 7، 8 بخش 2، 12 و 13 است.

این بندها به ترتیب مشتمل بر ایجاد نظام یکپارچه‌ی ملی محیط زیست، اصلاح شرایط زیستی به‌منظور برخوردار ساختن جامعه از محیط زیست سالم و رعایت عدالت و حقوق بین نسلی، مدیریت تغییرات اقلیم و مقابله با تهدیدات محیط‌زیستی نظیر بیابان‌زایی، گرد و غبار به‌ویژه ریزگردها، خشکسالی و عوامل سرایت‌دهنده‌ی می‌کروبی و رادیواکتیو و توسعه‌ی آینده‌نگری و شناخت پدیده‌های نوظهور محیط‌زیستی و مدیریت آن، گسترش اقتصاد سبز با تأکید بر: اصلاح الگوی تولید در بخش‌های مختلف اقتصادی و اجتماعی و بهینه‌سازی الگوی مصرف آب، منابع، غذا، مواد و انرژی به‌ویژه ترویج مواد سوختی سازگار با محیط زیست، تدوین منشور اخلاق محیط زیست و ترویج و نهادینه‌سازی فرهنگ و اخلاق محیط‌زیستی مبتنی بر ارزش‌ها و الگوهای سازنده‌ی ایرانی ـ اسلامی، ارتقاء مطالعات و تحقیقات علمی‌و بهره‌مندی از فناوری‌های نوآورانه‌ی محیط‌زیستی و تجارب سازنده‌ی بومی‌در زمینه‌ی حفظ تعادل زیست‌بوم‌ها و پیشگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست است.

همچنین عملکرد محیط‌زیستی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نشان می دهد که میزان تولید کل پسماندهای بیمارستانی از ابتدای دولت تا کنون چندان تغییری نداشته است که این عدم افزایش میزان تولید زباله بیمارستانی نکته مثبتی تلقی می‌‌گردد.

گفتنی است، کارنامه محیط زیستی دستگاه‌های اجرایی در دو سال نخست دولت یازدهم توسط معاونت آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست منتشر شد و این اقدام به این معناست که دولت به عنوان حافظ منافع ملت و مجری حرکت به سوی توسعه پایدار بیش و پیش از مردم، خود را پایبند به اصول حفاظت از طبیعت می داند.

کارنامه حاضر بر اساس شاخص‌های عمومی و اختصاصی هر بخش و ارزیابی میزان دستیابی به اهداف تعیین شده، عملکرد دستگاه‌های دولتی را در معرض قضاوت و رده‌بندی قرار داده است.

نباید از نظر دور داشت که دستگاه‌های دولتی در سخت‌ترین شرایط اقتصادی و با وجود تحریم‌ها، موضوع محیط زیست را مورد پیگیری قرار داده‌اند.

بر اساس تکلیف قانونی استفاده شده از ماده 190 قانون برنامه پنجم توسعه و آیین‌نامه اجرایی مربوطه، تمام دستگاه‌های اجرایی، موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی موظف هستند برای اعمال سیاست‌های مصرف بهینه منابع پایه و محیط زیست نسبت به کاهش مصرف انرژی، آب، برق، گاز، مواد اولیه و تجهیزات مانند کاغذ، اقدام کنند.

ارسال نظر: